Er det ikke ulovlig?

Teknisk sett så ligger der et internasjonalt forbud på kommersiell hvalfangst som IWC (Den Internasjonale Hvalfangstkommisjonen) la ned i 1986. Uheldigvis så er IWC en frivillig kommisjon, den kan verken stoppe- eller straffe de som eventuelt trosser forbudet.

Etter forbudet begynte Norge å drive med hvalfangst bak vitenskapens forkledning, slik som Japan fremdeles forsøker å slippe unna med. Ifølge en artikkel publisert av Naturvernforbundet i 1992, jobbet hvalforskerne tett med hvalfangerne siden de var i gang med å utvikle en ny patent for en harpun.

I 1994 erklærte Norge at de vil se bort fra forbudet og fortsette med kommersiell hvalfangst.

“We must rebuild demand for whale meat.”

Er hvalkjøtt populært å spise blant nordmenn?

Etterspørselen for norsk hvalkjøtt har blitt betydelig redusert, der det er estimert at ca. 5% av nordmenn spiste hvalkjøtt i løpet av 2012 (NOAH). Dette har ført til at regjeringen har forsøkt å gjenopprette etterspørselen gjennom markedsføring. Det er estimert brukt over 40 millioner norske kroner på markedsføring kampanjer for å promotere hval- og fiskeindustrien siden 1992.

Disse kampanjene har ført til at mer populære retter som inneholder hval har blitt rettet mot den yngre generasjonen i tillegg til turister. Det har for eksempel blitt forsøkt å selge hvalburgere og hvalsushi på musikkfestivaler uten særlig suksess.

-The deputy director of the Norwegian Fishermen's Sales Organization

Hva er kjøttet brukt til da?

Med så mye hvalkjøtt til overs, blir en del av det eksportert- eller i det minste forsøkt eksportert til forskjellige land. Før moratoriet for hvalfangst eksporterte Norge mer enn halvparten av kjøttet til Japan. Norge forsøker fremdeles å selge overflødig kjøtt til Japan, men det har ikke vært lett. I 2008 ble fem tonn hvalkjøtt som var eksportert til Japan funnet med "bakteriell forurensning og høye nivåer melkesyre", så det ble aldri solgt. Japan har også for mye hvalkjøtt på sine lager, med anslagsvis 4500 til 6000 tonn som holdes i langvarige kjølelagere mens de prøver å finne en måte å få brukt det på. Andre eksporter blir sendt til Færøyene (siden 2003), et sted som er også kjent for å slakte mye hval.

Nylig ble det oppdaget at mye av kjøttet har blitt brukt til å fore dyr på pelsfarmer. Disse dyrene blir flådd i motens navn. I ett salg ble 124 tonn kjøtt fra gjennomsnittlig 75 vågehval "levert til den største produsenten av dyrefôr til norsk pelsindustri», ifølge instituttet for dyrevelferd.

Er det humant?

Til tross for fiskernes påstand om at jakten er humant, har Norge ikke utgitt noen rekorder siden 2004 som viser hvor lenge det tar for en hval å dø etter å ha blitt skutt med harpun. I 2006 ble et brev sendt til IWC (International Whaling Commision) av World Animal Protection og Environmental Investigation som viste at den gjennomsnittlige tiden det tok en hval til å dø etter å ha blitt skutt var over 14 minutter. 14 + minutter med lidelse.

I tillegg ble det avslørt i en norsk dokumentar at flertallet av hvalene som ble skutt og drept, viste seg å være drektig. Det er ikke antatt at disse drektige dyrene blir bevisst målrettet, men på grunn av deres store størrelse og at de svømmer saktere blir de dermed et lettere mål

Er det trygt å spise?

Hvalkjøtt fra Norge har blitt avvist av Japan mer enn en gang gjennom årene etter at innholdet ble oppdaget med farlige nivåer av plantevernmidler, skadelige bakterier eller høye melkesyrenivåer. For noen år siden oppdaget Animal Welfare Institute og Environmental Investigation at Japan faktisk anbefalte å enten returnere kjøttet eller kaste det på grunn av forurensningene.

​For å lese mer om norsk hvalfangst anbefaler vi følgende:

  • OneEarth's "Norwegians Hate Whale Meat So Why Does The Country Insist On Whaling"

  • Whale And Dolphin Conservation (WDC)'s "Whaling In Norway"

  • The Dodo's "Animals Killed For Their Fur Are Being Fed Whale Meat"

  • The Animal Welfare Institute's "Norwegian Whale Products Trigger Public Health Concerns"

  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • White Tumblr Icon